Over Zonsondergang

Zonsondergang is het moment waarop de zon in het westen onder de horizon verdwijnt.

De zon is pas ondergegaan op het moment dat de hele zonnecirkel niet meer te zien is, waardoor de dag iets langer is dan de nacht (de nacht begint pas als de zon helemaal onder is en eindigt al op het moment dat het eerste stukje zon te zien is).

Door reflectie in de atmosfeer blijft het nog wel enige tijd licht waardoor zonsondergang niet gelijk staat aan het moment wanneer het donker wordt. De tijd tussen het moment waarop de zon onder is, maar het nog niet helemaal donker is, heet schemering: schemering is een overgang en zonsondergang is een moment.

Het duurt 3 tot 4 minuten vanaf het moment dat het eerste randje van de zon achter de horizon verdwijnt tot aan de ondergang, ten gevolge van de diameter van de zon (0,53°).

Deze duur is afhankelijk van seizoen en breedtegraad van de waarneming; vanaf de evenaar duurt het iets meer dan 2 minuten. Het einde van de dag wordt vaak gezien als het moment waarop de zon onder gaat. Zo zijn weggebruikers bijvoorbeeld verplicht licht te voeren na zonsondergang.

Zonsondergang tijden

Veel mensen zijn geinterreseerd in de tijden van de zonsondergang of zonsopgang. Bekijk via onderstaande links de tijden van de zonsondergang:

 

Zonsondergang tijden 2017

Zonsondergang tijden 2016


Waarom is de zonsondergang voor jou belangrijk?